Friday, January 28, 2011

..::Perangai dan Peribahasa::..

Perangai dan Peribahasa

Hokay adik2...jom kita kaji skit perangai vs peribahasa.......
mcm2 peel org kan??jom kite selak2 skit....

Perangai #1: Cakap lepas tak tengok orang kiri kanan....atau taip suka hati kt **teetttttt***bla..bla...lepas tu tak perasan apa yang dia cakap/tulis tu buat orang terasa hati...atau dh terkantoi sbb ape yg dia tulis tu dh ramai yg bace........

Kemudian baru tergedik-gedik nak buat baik dengan orang.....ekeke...ada hati nak minta maaf bagai...eh....sorry.........

Lg x tahan..dulu ckp main lepas...sini ckp..sana ckp...bile dh terkantoi perangai busuk tu br la nk ckp "Diam itu Indah"...kunun2 nk berdiam diri la...haa..lawak x??klau dr dulu awk tu berdiam diri kn bagus....xde la terkantoi perangai mulut busuk tu....khenn??

Org yg x tggl solat konon2nya(dh insaf..)....tu pun suke ngata org kn??cmne tu??

Peribahasa yang sesuai: Sudah terhantuk baru mengadah.

Perangai #2: Depan Rokiah kau mengumpat Suraya. Depan Suraya kau mengumpat Rokiah. Bila berdepan punyalah baik.

Peribahasa yang sesuai: Talam dua muka.

Perangai #3: Org buat keje...die pun buat keje...tp x tau la keje ape.........org cuti,die pun cuti....tp x pnah nk apply cuti............

Peribahasa yang sesuai: Makan gaji buta.

Perangai #4: Bile susah minta tlg.......bile dh senang lupekn org yg slalu tlg die tu siap bole ngata2 blakang lg,ape punye perangai la..eh2...agak utang lame dh byr lum??ke wat2 lupe???klau tetibe teringat tu sile byr ye.......sbb xde org nk halalkn utang org yg x kenang budi ni...Klau jenis kenang budi tu x yah ckp nk ganti,awal2 lg org dh halalkn tau...Sbb ckp nk pinjam kn,jd sila la ganti...lain la kate minta.......tul?

Lg x tahan bnda lama kt kita yg 1 tu jgk die nk tuntut...nk ungkit la kunun2...emm...ungkit?rase2 klau kite ungkit kang lg byk plak...takut awk je yg sentap...tp...x smpai ati tau....kite ni baik...hahahahaha.....

Peribahasa yang sesuai: Bagai kacang lupakan kulit.

Perangai #5: Perasan cun je lebih.Nak senyum pun cover-cover. Kalaulah orang tahu perangai sebenar...

Peribahasa yang sesuai: Tergedik-gedik macam itik. Hahaha.

disclaimer --> peribahasa di atas tiada kene mengene dgn yg idup atau yg mati...klau ade pun secara kebetulan sahaja...ataupun secara ikhlasnya --> sape mkn ciili...die la terasa pedasnya....

peace..!!!

5 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ina, maaf dah lama akak tak pergi blog Ina. Pagi tadi akak baru perasan kat chat box, ina tinggal kan message. Blog list akak dah terhilang blog Ina.Rindu pulak

iNa said...

cik na...
xpe kak..
ina pun dh lame x blogwalking blog kwn2...
ni br nk rajin2 bw blk..ekekek..

Yanie Cunz said...

standard arrh weh...,,,
manusia x kenang diuntung..,
tau mengata org jerk...,,,,
org sembahyang la konon sgt mmg camtu..,,
hahahaha..

Shima said...

kih..,kih...,,,
mulut longkang katenye...

tarantula said...

manusia.......
yang tak tahan mengata orang tak sembahyang tu..
Awak sembahyang tapi mulut asyik nak mengata orang pun tak guna kan?